Thursday, 18 November 2010

Sprookjeshuwelijk of bliksemafleider

En weer staat Groot Brittannië een sprookjeshuwelijk te wachten!
In 1981 waren het zijn ouders, Prinses Diana en Prins Charles, nu is het de beurt aan Prins William en zijn aanstaande Kate Middleton. Veel mensen zijn opgetogen over het vooruitzicht van alle pracht en praal die te aanschouwen zal zijn. Sommigen kunnen zich het huwelijk van de ouders van de aanstaande William lV nog heel goed herinneren. Het was prachtig en super-romantisch. Van de ellende die nog zou volgen, had men geen weet.

Diana ook niet, denk ik, ik kan me niet voorstellen dat ze er anders mee had ingestemd om ervoor te moeten zorgen dat het huis van Windsor in stand zou kunnen blijven. Haar taak was volbracht na de geboorte en opvoeding van de prinsen William en Harry. En Charles kon zijn gang gaan met Camilla en uiteindelijk zelfs met haar trouwen. Het zal hem waarschijnlijk het koningschap kosten, ik kan wijzen op wat er met Edward Vlll gebeurde toen hij trouwde met de Amerikaanse Wallis Simpson. Niet het feit dat ze Amerikaanse, of burgermeisje was, maar dat ze tweemaal gescheiden was, was de aanleiding om in 1936 afstand te doen van de troon. Scheiden schijnt een vies woord te zijn voor de Windsors.

Andere mensen in Groot Brittannië herinneren zich het huwelijk van Prinses Diana en Prins Charles vanwege een heel andere reden.

In 1981 was Margaret Thatcher een keiharde minister-president. Het land werd "gesaneerd" op basis van dezelfde adviseurs die Pinochet in Chili zo goed hadden geholpen om alle sociale voorzieningen van Salvador Allende volkomen af te breken. Er waren felle protesten: de mijnwerkers bijvoorbeeld voerden felle strijd ter behoud van hun banen. Het leek bijna te leiden tot een soort burgeroorlog.
Het sprookjeshuwelijk kwam zeer goed om de aandacht wat van de ellende af te leiden.
In 1982 kwam daar de Falkland-oorlog nog overheen. Prima om een buitenlandse zondebok te hebben. Velen gingen Thatcher voor.
En wat ze wilde is uiteindelijk gelukt: de bezuinigingen gingen door en de mijnen gingen dicht.

We leven nu in 2010, het huwelijk is gepland voor het volgend jaar. Groot Brittannië wordt nu geleid door David Cameron. Zijn bewondering voor Thatcher heeft hij nooit verholen en het lijkt erop dat zijn keiharde bezuinigingen die van de Iron Lady nog gaan overtreffen.
De eerste schermutselingen zijn inmiddels ook al begonnen. De studenten hebben op het moment de rol van de mijnwerkers in de tijd van Thatcher. De strijd is nog maar net begonnen volgens hen.
Het huwelijk van William en Kate komt zeer gelegen.
Een nieuwe Falkland-oorlog is niet nodig: Taliban en Al Qaeda  voldoen prima als buitenlandse zondebok.
Kortom: de geschiedenis herhaalt zich!

14 september 2012
Het nieuws op BBC en ITV start vandaag met het schokkende nieuws dat het Franse roddelblad Closer een topless foto heeft geplaatst van Kate terwijl ze met William op het strand ligt. Het is een nationaal affront van jewelste en het blaadje zal juridisch worden aangepakt.
Een reactie van de uitgever:http://www.guardian.co.uk/uk/video/2012/sep/14/kate-topless-photographs-editor-video
Het plaatsen van de foto hier zou mij ook strafbaar maken!
Nederlanders, Fransen en Duitsers liggen er niet wakker van als er een topless foto van dames op het strand verschijnen.
En het komt wel erg hypocriet over hoe men er tegelijkertijd tegen is dat de topless dames van page 3 zouden verdwijnen van kranten als The Sun.

Bijna als voetnoot in het nieuws: de vergoeding voor werknemers die onterecht ontslagen zijn, wordt drastisch verlaagd. Dit om werkgevers het aannemen van nieuw personeel gemakkelijker te maken.

Mei 2015
De UK maakt zich op voor de verkiezingen. Door alle schandalen en schandaaltjes lijkt het niet meer dan logisch dat de coalitie-regering van Tories en LibDems een gevoelige tik op de vingers gaat krijgen. Met andere woorden: de verkiezingen dik verliezen.

In de (rechtse) pers wordt een vuile oorlog gevoerd tegen Labour en in het bijzonder tegen Ed Milliband. Het gaat nimmer over belangrijke zaken, maar steeds worden er persoonlijke aanvallen geplaatst. De manier van spreken schijnt belangrijk te zijn, de verhouding met zijn broer David en meer van dat al.

            Onderschrift in de kranten: Prinses Charlotte gaat op bezoek bij Koningin Elizabeth

Maar ondanks dat lijkt Labour op een overwinning af te stevenen. Maar dan gebeurt het:
de geboorte van Prinses Charlotte! De voorpagina's van de kranten staan er vol mee en ook de nieuws-overzichten op televisie zijn er volledig mee gevuld.

En ook nu heeft het effect. Net als wanneer het Nederlands elftal eens een goede wedstrijd speelt en er zijn verkiezingen, zijn er minder ontevreden mensen en dus minder proteststemmen.
Ondanks alle voorspellingen blijken de verkiezingen een succes voor de Conservatieven. De bijna volledig uit het parlement verdwenen LibDems zijn niet eens meer nodig.

                                 David Cameron viert zijn overwinning voor Downing Street 10

Of dit zo gepland is? Ik zou het niet weten. Kan je een geboorte zo deskundig plannen? Er kan wel veel tegenwoordig, dat wel. Maar laten we het maar een gelukkige omstandigheid voor David Cameron noemen.
============================================================
1 comment:

  1. The right honourable bitch cow rides again! History repeats itself.
    It is so sad.

    ReplyDelete