Friday, 10 August 2012

Straatbeeld

Nu ik hier alweer drie weken officieel woon, zou ik iets meer moeten kunnen vertellen over het verschil in straatbeeld tussen Nederland en Engeland en dan speciaal Norfolk, de county waar wij wonen.
Maar de afgelopen weken heb ik ervaren als één grote luie vakantie en ben dus vrijwel nergens aan toegekomen nadat de naweeën van het verhuizen waren verwerkt.
Inmiddels heb ik wel de volgende verschillen opgemerkt.

                                         The Alexandra, een pub in Norwich

Pubs in elke buurt.
Elke buurt heeft in ieder geval één pub tot zijn beschikking, ook al is er niet eens een eigen winkelcentrum. In Nederland zijn de kroegen gecentraliseerd op pleinen en straten met horeca-bestemming. Voordeel van de Nederlandse aanpak is het mogelijk zijn van gezellige pleinen vol terrasjes.
Hier in Norwich heb je bij de meeste pubs zitjes voor of achter de pub; in principe bestemd voor de rokers, maar in de zomer zit iedereen er graag. Sommige pubs hebben een prima "garden". Nadeel is wel dat je steeds een eind moet lopen om je drinken te krijgen, omdat er geen table service is. Maar mijn ervaring is dat je daar wel weer voor betaalt. Een consumptie in Nederland pakt gewoon een stuk duurder uit.

                                                 Cool Tan Studio in Norwich

Tanning Studios.
In Nederland hebben sommige schoonheids-salons en sauna's zonnebanken, zelfstandige zonnebank-zaken ben ik nog nooit tegengekomen. Het krijgen en hebben van een kleurtje is belangrijk voor heel veel Engelsen. De meeste Engelsen hebben van zichzelf een hele lichte huidskleur. En dan willen ze op vakantie soms te snel resultaat hebben. De verhalen over vreselijk zonverbrande Britten in vakantieoorden kent iedereen wel. De mensen hier willen echter heel graag een kleurtje krijgen. Ook als ze een vakantie in het buitenland niet kunnen betalen. De handel in sprays om een kleurtje te krijgen is dan ook behoorlijk. Resultaat is dat je soms dames ziet rondlopen die gewoon oranje gekleurd zijn. En dan zijn ze toch echt geen fan van het Nederlands elftal!

                                          Second Hand Land in Norwich

Winkels in tweede-hands spullen.
Tot mijn verbazing zie ik hier in Norwich nogal wat zaken waar je spullen kan verpanden. En dat leidt dan weer tot de mogelijkheid om bijvoorbeeld goedkoop electronica te kopen. In Nederland is dit vrijwel voorbehouden aan Kringloopwinkels. En je ziet nog wel eens dat bepaalde juweliers goud en zilver willen kopen van particulieren.

                                          Een Betfred in Norwich

Wed-winkels.
In Nederland kun je kras-loten, staatsloten en dergelijke kopen bij boekhandel-ketens en sigarenzaken.
Hier in Norwich kun je op heel veel plekken geld inleggen voor weddenschappen. BetFred, BestBet en dergelijke zie je overal in straten in Engeland en het heeft al de aandacht gekregen van de regering. Mede omdat het vaak de zwakkeren in de samenleving zijn die veel te veel geld besteden aan deze hobby. Er zijn straten in London waar er 8 zitten. Hier in Norwich is het nog niet zo uit de hand gelopen.
Gevolg van al het wedden is, dat je in veel pubs ziet dat er minimaal twee tv's staan/hangen. Eentje voor het voetbal en de andere voor de paardenraces en hondenraces.
=================================================================


No comments:

Post a Comment