Tuesday, 14 August 2012

Fataal bezoekje aan Oma

Een opmerkelijke zaak komt steeds weer naar voren in nieuwsberichten. Het is het verhaal over de dood van de 12 jaar oude Tia Sharp in London.
Het volgende is inmiddels bekend geworden.

                                          Tia Sharp

Op vrijdag 3 augustus 2012 is Tia Sharp na een bezoek aan haar 46 jaar oude oma rond het middaguur naar de bushalte gegaan om de bus te nemen naar een winkelcentrum in Croydon. Blijkbaar heeft ze dit aan familie verteld via SMS of een telefoontje. Ze is daar echter nooit aangekomen.

                                         Oma Christine Sharp

De familie is wanhopig als ze niet thuiskomt en doet op 6 augustus een dramatisch verzoek via de media aan haar om thuis te komen. De politie heeft dan inmiddels ontdekt dat er helemaal geen beelden zijn van haar bij de bushalte. Er zijn wel degelijk camera's van CCTV (veiligheids-camera's) in de buurt.

                                                   Stuart Hazell, vriend van Oma

Op 7 augustus duiken er beelden van haar op. Op 3 augustus is ze nog naar een plaatselijke supermarkt geweest. Oma Christine Sharp doet een beroep op het publiek via de media. Misschien dat iemand zich nog iets kan herinneren.
Het lijkt er dan op dat Stuart Hazell, de 37 jarige vriend van oma Tia als laatste heeft gezien.
De politie is een nabijgelegen bos gaan uitkammen, maar kan niets vinden.
Sensatiekrant The Sun biedt 25.000 pond beloning aan een tipgever.

                                         Vrijwilligers

Op 8 augustus besluit de politie het huis van oma nog eens te onderzoeken en neemt een speciaal daarvoor getrainde herdershond mee. Alles begint erop te wijzen dat Tia Oma's huis nooit heeft verlaten.
De politie kan niets vinden en gaat weer weg.
Inmiddels heeft de buurt besloten zelf op zoek te gaan naar Tia. Er worden t-shirts met de opdruk "Find Tia" aan de vrijwilligers meegegeven.
Inmiddels zijn er al zo'n 100 politiemensen betrokken bij de speurtocht. De politie wordt overladen met telefoontjes. Op 1 dag komen er al 300 tips binnen en 60 mensen menen zeker dat ze Tia die dag ergens hebben gezien.
Oma's vriend, Stuart Hazell wordt die dag door de politie ondervraagd, maar op vrijwillige basis. Na het gesprek mag hij het politiebureau weer verlaten.

                                          Vader David Sharp

Op 9 augustus gaat de politie alweer op zoek in het huis van Oma en doorzoekt de vuilnisbakken.
Stuart Hazell bezweert die dag op tv dat hij niet de laatste persoon is geweest die Tia nog heeft gezien en hij doet een zeer emotioneel beroep op Tia om alsjeblieft naar huis te komen.
Tia's vader, David Sharp, verschijnt ook op tv en verklaart dat de familie totaal kapot is. Hij vertelt over het laatste bezoekje dat ze aan hem bracht. (Ze woont na de scheiding van haar ouders bij haar moeder.)

In de ochtend van 10 augustus gaan 2 politie-detectives opnieuw op zoek in het huis van Oma. Ze komen na een half uurtje weer naar buiten met wat zakken vol bewijsmateriaal. Oma wordt door de politie meegenomen. En opnieuw wordt een team met herdershond ingezet; om kwart voor 5 's-middags vindt de politie volgens haarzelf "een" lichaam op de vliering.
Een paar uur later wordt Stuart Hazell in het nabijgelegen  Merton gearresteerd.

                                         De arrestatie van Stuart Hazell

Op 11 augustus wordt Oma in staat van beschuldiging gesteld wegens moord op Tia. Ook een buurman, Paul Meehan, wordt gearresteerd op verdenking van medeplichtigheid. Oma en de buurman worden later op borgtocht vrijgelaten.

                                         Treurende buurtbewoners

Inmiddels, op 14 augustus, is bekendgemaakt dat Tia, of althans het gevonden lichaam, is aangetroffen in een opgerold zwart laken op de vliering. Verder sijpelt al naar buiten dat ze door verstikking om het leven is gebracht.

                                          Moeder Natalie Sharp  

De buurtbewoners zijn boos en teleurgesteld in de politie. Ze zijn dagen in touw geweest om naar Tia te zoeken. De bloemen en beertjes bij de bushalte waar Tia zogenaamd als laatste was gezien, zijn weggehaald. Alleen de neergekalkte zinnen als "Tia please come home" resteren. De politie biedt haar verontschuldigingen aan, vooral aan de moeder, Natalie.
Het traag verlopen onderzoek wordt door de nationale politie nader onderzocht. Het gaat daarbij niet zozeer om schuldigen aan te wijzen, maar meer om dit soort dingen in de toekomst te voorkomen.

14 mei 2013
Vandaag is het proces beƫindigd.
Stuart Hazell is veroordeeld: levenslange gevangenisstraf, met een minimum verblijf in de gevangenis van 38 jaar. Een paar dagen geleden heeft hij uiteindelijk toch bekend. Het bewijsmateriaal was overweldigend.
De rechter heeft de bekentenis niet als verzachtend meegenomen in zijn uitspraak. Gewoon veel te laat!
Hij heeft de familie zeer veel leed en onzekerheid toegebracht.
Die zien we dus waarschijnlijk niet meer terug!
========================================================

No comments:

Post a Comment