Monday, 13 August 2012

Als toerist in Norwich

Eindelijk was het zover, alles zat mee: mooi weer, niets in de planning en allebei zin.
En dus was het tijd voor een toeristisch uitje in wat nu mijn eigen stad is.
Op naar de kathedraal van Norwich!
Eigenlijk moet ik dan zeggen dat we naar de Anglicaanse kathedraal gingen, want er is ook nog een Rooms-Katholieke. De laatste komt vast ook nog wel eens aan de beurt.

De ligging van de kathedraal is al opmerkelijk. Vanaf bushalte Anglia Square waar het zo lelijk is, ga je slechts twee straten verder en zit opeens midden in de luxe omgeving van Tombland. Er zijn hier verschillende luxe restaurants gevestigd met terrasjes aan de voorzijde. En men heeft hier zelfs tafelservice!
Uiteraard heb ik hier mijn zinnen opgezet voor na het bezoek aan de kathedraal.

                                                   Standbeeld voor Edith Cavell

Voor de toegangspoort naar de kathedraal staat een standbeeld voor Edith Cavell. Zij was een verpleegster tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zij is wegens het helpen ontsnappen en onderduiken van Geallieerde soldaten gearresteerd door de Duitsers en door hen in Brussel geëxecuteerd in 1915. Het feit dat ze door een vuurpeloton werd gedood heeft destijds veel verontwaardiging veroorzaakt. In België is er een ziekenhuis en een straat naar haar genoemd.

                                                   Poort naar het terrein van de kathedraal

Om bij de kathedraal te komen moet je eerst door een fraaie poort en passeert een goedverzorgd grasveld met enkele beelden. Ik kan het niet laten om een foto van Admiraal Nelson te maken.
Nelson is een echte volksheld in Groot-Brittannië. Het is voor een groot deel aan hem te danken dat de Engelsen de controle over de wereldzeeën veroverden.

                                          Binnenplaats met standbeeld van Admiraal Nelson
 


                                                    De kathedraal

Opvallend is de rijke versiering die je rondom de zware deuren aantreft. Deze deuren worden voor toeristenbezoek niet gebruikt. Alleen bij heel officiële rituele gebeurtenissen als kroningen en dergelijke wordt van deze officiële toegang gebruik gemaakt.De kathedraal blijkt goed toegankelijk met een rolstoel en de ontvangst is zeer vriendelijk en helemaal gratis. Gewapend met een gratis folder trekken we het gebouw binnen.
Het blijkt van binnen nog indrukwekkender dan aan de buitenkant.

                                                   Eerste indruk van het interieur

                                                    Gebrandschilderde ramen

Opvallend zijn de vele gebrandschilderde ramen. Heel veel zijn middeleeuws, maar je treft zelfs vrij recente ramen aan.

                                                    Plafond-decoratie

Op de plafonds kun je her en der muurschilderingen aantreffen. Het blijkt dat de hele kathedraal zo versierd was. Heel veel decoraties in kerken werden door de puriteinse dictator Oliver Cromwell vernietigd of overgeschilderd. Van 1649 tot 1658 was Engeland een republiek onder Cromwell. Hij liet de katholieke koning Karel l executeren. Hij veroverde Schotland en zijn regime was zeer wreed. Na zijn dood herstelde het parlement de monarchie en werd Karel ll tot koning gekroond. Hoe gehaat Cromwell was blijkt wel uit het feit dat hij in 1661 werd opgegraven en postuum geëxecuteerd.

                                                    Graf-afsluiting in muur

Her en der liggen er graven in de kathedraal. Veelal onder de vloer, maar ook wel in de muur verwerkt.

                                                   Dirigent met koor

We hadden nog even een Inspecteur Morse-moment. Opeens horen we een fantastisch klinkend koor. Bij navraag blijkt het een beroemd koor uit Oxford te zijn. Ze waren voor een bepaalde gelegenheid aan het repeteren. Het blijkt dan hoe grandioos de akoestiek is in de kathedraal.

                                          Vier-luik met altaar

Het is verbazingwekkend hoeveel historie er in één gebouw gevonden kan worden. De kathedraal is afgebouwd in 1145 en bevat veel verschillende gebedsruimtes die allemaal prachtig versierd zijn.

                                         Gebedsruimte van het 9e Infanterie-regiment

                                                   Ornament op een bank in de gebedsruimte

                                                   Wand met plaatsen waar het regiment heeft gevochten

Het 9e Infanterie-regiment blijkt een hechte band met de kathedraal te hebben. Niet alleen is er een speciale gebedsruimte waarin de vaandels waarmee ten strijde is getrokken aan het plafond hangen, maar ook zijn er vele hogere officieren in de kathedraal begraven. Op een muur worden de vele plaatsten genoemd waar het regiment heeft gevochten. En het blijkt dat de geschiedenis zich soms herhaalt. Afghanistan wordt bijvoorbeeld al in de 19e eeuw voor de eerste keer genoemd.

                                                    Gezicht vanaf de refter

                                                   Vanaf de andere kant bekeken

                                                    En van de overzijde

Je kan je nog heel goed voorstellen hoe de Benedictijner monniken tijdens hun wandelingen hun bespiegelingen maakten over het heden en het hiernamaals. Het is nog een aardige wandeling om helemaal rondom te lopen.
De muren aan de kant van het gebouw zelf zijn wederom rijk versierd met gebeurtenissen uit het leven van Christus en met heraldiek van welgestelde families. Als je een goede bijdrage leverde kon je familiewapen goede sier maken.

Het is niet moeilijk om naar een hogere of lagere verdieping te gaan: een prima lift staat tot onze beschikking.
Als we naar boven gaan, zien we het koor in een zaaltje verder repeteren. Het is duidelijk niet de bedoeling dat we daar gaan luisteren.

We hebben wel genoeg gezien en besluiten het terras op te zoeken. Zo'n kathedraal geeft veel dorst!

                                                    Terras voor restaurant La Tasca

                                          Ik kom eraan! Voordat mijn bier warm wordt!
=================================================================


No comments:

Post a Comment