Sunday, 25 March 2012

Een moordfeest

In de vroege ochtend van 18 maart 2012 werd de politie gealarmeerd om naar het huis te gaan van Herbie Hide, een zeer bekende inwoner van Norwich.

                                           Entree van het huis van het huis van Herbie Hide

Het bleek, dat tijdens het feest dat Herbie Hide hield, er ruzie was ontstaan tussen een aantal feestgangers.
Dit resulteerde in het doodsteken van Tafadzwa Khan, bijgenaamd Taffy. Volgens de moeder van het 25-jarige slachtoffer is deze de vredelievendheid zelve. Hij was zeer gelovig ingesteld en een liefhebber van poezie.
Herbie Hide is zeer aangedaan, stelt dat hij zijn kleine broertje heeft verloren.

                                         Herbie Hide

Wie is Herbie Hide? Herbie Hide dankt zijn bekendheid wegens zijn goede resultaten als bokser.
Hij is in Nigeria geboren als Herbert Okechukwu Maduagwu in 1971. Van 1997 tot en met 1999 was hij wereldkampioen boksen zwaargewicht voor de WBO. (Van de 4 boks-organisaties wordt de WBO als zwakste aangemerkt, meer bekend is bijvoorbeeld de WBA.)
Helaas kennen de meeste mensen in Norwich Herbie Hide beter van nieuwsberichten.

In 1999 werd hij failliet verklaard ondanks zijn bewering dat hij 8.000 pond had die verstopt zat in een lamp in zijn trainingshonk. Het geld zou zijn verbrand en hij had geen verklaring waar het geld vandaan zou zijn gekomen.
In 2003 werd hij gearresteerd wegens geweldpleging in een nachtclub in Norwich. Hij kwam er vanaf met een boete van 750 pond wegens het in bezit hebben van een verboden soort mes.
In 2004 moest hij alweer voor de rechter verschijnen. Ditmaal wegens het onverzekerd rijden in een aantal auto's.
in 2008 werd hij voor de rechter gesleept door boks-promotor Frank Warren. Hide had in de pers Warren van een aantal zaken beschuldigd en werd door de rechter veroordeeld tot het betalen van een schadeloosstelling van 35.000 wegens het verspreiden van laster.
In 2011 werd hij voor de rechter gedaagd wegens een beschuldiging van verkrachting. Er is bewezen dat hij onschuldig was.
Al met al een kleurrijk mens.

                                         Slachtoffer Taffy Khan

Inmiddels is nog steeds niet duidelijk wat er gebeurd is op het feest. We weten niet veel meer dan dat er 100 gasten waren.
Wel zijn inmiddels 3 mensen gearresteerd: een jongen van 16, één van 18 en één van 20.
De jongens van 16 en 20 zijn op borgtocht vrijgelaten.
De jongen van 18, James Clough uit Norwich is inmiddels veroordeeld wegens het meenemen van een keukenmes naar het feest. Hij kreeg 8 weken gevangenisstraf opgelegd.

We weten dus nog steeds niet wie de dader is en wat diens reden was.

31 maart 2012
Gisteren is Herbie Hide in staat van beschuldiging gesteld wegens bedreiging in woord en gebaar van een persoon. Dit zou gebeurd moeten zijn op 14 maart 2012. Hide ontkent alles. Hij is op borgtocht vrijgelaten, maar moet op 29 juni voorkomen.

24 juli 2012
Inmiddels is de verdachte, de inmiddels 21-jarige Joshua Burton voorgeleid voor de rechter. Hij ontkent in alle toonaarden. Er volgt een hoorzitting op 18 of 20 september 2012.
En zeer wonderlijk: het schijnt dat Herbie Hide niet aanwezig was op zijn eigen feestje.
Op 8 oktober 2012 zal het proces plaatsvinden.

24 februari 2013
Het heeft wellicht niets met de moordzaak te maken, maar mij trof het volgende bericht:
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2283649/Former-boxing-world-champion-Herbie-Hide-offers-fix-showpiece-matches-1m.html

                                                     Herbie Hide in betere tijden

Herbie Hide, bijgenaamd "The Destroyer" heeft volgens de boulevard-bladen zitten opscheppen dat hij boks-wedstrijden kan "regelen" voor gepaste betaling en dat hij op bestelling cocaïne kan leveren. Het spul zou 100 pond per gram moeten kosten. Hij heeft deze aanbiedingen gedaan aan undercover-journalisten van  The Sun on Sunday. De politie heeft inmiddels toegegeven dat er een onderzoek is gestart naar deze zaken.

Op 18 april 2013 is Herbie Hide voorgeleid. Er is alleen maar een datum vastgesteld voor de aanvang van het proces. Dit is 1 mei 2013 geworden. Herbie Hide is op borgtocht vrijgelaten in afwachting van de zaak.

Al wie er kwam opdagen op 1 mei 2013: geen Herbie Hide.
Volgens zijn advocaat heeft mijnheer last van een allergische reactie en is te ziek om voor de rechter te verschijnen.
De advocaat heeft verder geen verklaring over wel of niet schuldig afgelegd.
De rechter heeft Herbie Hide gesommeerd om binnen een week een dokters-attest aan de rechterlijke macht te overhandigen.
En de zaak is verdaagd tot 14 juni 2013.

Inmiddels is het 11 juli 2013.
Vanochtend was er een zitting en al wie er kwam opdagen, geen Herbie Hide.
Volgens de advocaat heeft mevrouw Helen Hide naar hem gebeld en verteld dat de verdachte in een ziekenhuis in Nigeria zou liggen, lijdend aan malaria, en te ziek is om te reizen. Er zou een doktersverklaring worden overgelegd. Maar ook de verklaring kwam niet opdagen.
Herbie Hide is eerder op borgtocht vrijgelaten in afwachting van het proces, maar hij overtreedt keer op keer de regels.

De medeverdachte, de 22-jarige Ben Sharman, gaf toe in drugs te handelen maar ontkende aan de heer Hide te hebben geleverd.
Inmiddels is de rechter het zat en is er een opsporingsbevel uitgevaardigd voor Herbie Hide.

De moordzaak zelf
Ik ben nog de uitkomst schuldig van het proces inzake de moord.
Uiteindelijk is de zaak op 10 april 2013 geseponeerd. Er is onvoldoende bewijs om Joshua Burton te veroordelen. De personen aanwezig op het feest hebben geen enkele medewerking aan het onderzoek verleend en van de meesten staat niet eens vast of ze er wel of niet waren.
Het is de politie niet mogelijk gebleken om de zaak rond te krijgen.
De moordenaar van Taffy Khan loopt dus nog gewoon rond in Norwich en omstreken. Ik voorzie dat de moord voor altijd onbestraft zal blijven.

De drugszaak
Er is warempel weer nieuws.
De rechter is uiteindelijk toch overtuigd dat Herbie Hide aan malaria leed.
Inmiddels is hij terug en heeft de rechter zijn paspoorts gevorderd.
De datum van het proces is nu vastgesteld op 21 oktober 2013.

22 oktober 2013
Na steeds te hebben ontkend dat hij betrokken was bij een drugsdeal, heeft Herbie Hide gisteren tijdens de start van het proces opeens wel bekend.
Hij stelt echter er te zijn ingeluisd door undercover journalisten van tabloid The Sun.
Door hun toedoen is hij op heterdaad betrapt bij de drugsdeal.
Hij stelt nu aan Ben Sharman te hebben doorgegeven dat er mensen waren die drugs wilden kopen en dat hij een taxi heeft besteld om naar het hotel te gaan waar de betrokken mensen waren.
Herbie Hide is gewaarschuwd dat hij nu een gevangenisstraf van 2 jaar kan verwachten.

                                         Herbie Hide op de dag dat hij bekende

Hij is alweer op borgtocht vrijgelaten in afwachting van de voortzetting van het proces.
Zijn paspoort is ingenomen en hem is verboden om tijdens de duur van het proces te reizen of te verhuizen.

29 november 2013
Het proces is afgerond en Herbie Hide is veroordeeld tot 22 maanden gevangenisstraf, 2 meer dan zijn handlanger Ben Sharman.
Pleidooien waarbij Herbie Hide werd afgeschilderd als een simpele ziel, een kleine jongen in een grote mensenlijf, hebben niet geholpen.
Ook het proberen de schuld af te schuiven op de reporters van tabloid The Sun hielp niet. De verdediging schilderde het af alsof de verslaggevers Herbie maar bleven pushen om voor cocaine te zorgen.
Uit de geluidsopnames die stiekem zijn gemaakt, kwam iets heel anders naar voren.
Er werd in eerste instantie gepolst of de heer Hide bokspartijen kon "regelen", dat wil zeggen de uitslag kon helpen bepalen ten behoeve van illegaal gokken. (Het gerucht ging dat hij hiermee bezig was.)

Tussen neus en lippen ging een verslaggever klagen over dat het zo moeilijk was om aan goede cocaine te komen. Herbie Hide bood zeer enthousiast aan om wat te regelen, via "zijn mannetje".
En zo is het ook gegaan, er hoefde helemaal geen druk gezet te worden. De cocaine werd keurig afgeleverd aan het hotel waar de verslaggevers logeerden.
Uiteindelijk bleek de cocaine van zeer slechte kwaliteit. De geleverde vier gram bleek 0,1498 gram cocaine te bevatten.

Hier in Norwich gingen veel mensen er vanuit dat Herbie Hide de dans wel weer zou ontspringen en onder vervolging zou uitkomen. Nu is hij dus toch veroordeeld.
=================================================================

No comments:

Post a Comment