Friday, 27 September 2013

Bankroet op Zee

Wanneer men op de pier staat van Ryde op the Isle of Wight kan men uitkijken op de stad Portsmouth op het vasteland van Engeland. Regelmatig gaat er een hovercraft op en neer. Een prachtig gezicht.
Kijkt men iets verder de zee in, dan zijn er twee vreemdsoortige betonblokken te zien.
Ze kunnen niet anders dan kunstmatig zijn. Dat klopt!

                                          No Man's Land Fort (Foto Sarah Burns)

Het blijkt te gaan om twee van de vier forten die in de 19e eeuw gebouwd zijn om eventuele dreiging uit zee het hoofd te kunnen bieden. Engeland was de oorlog met Napoleon nog bepaald niet vergeten!
De forten zijn in 1870, na 22 jaar bouwen, voltooid.
Eerst is er een garnizoen soldaten gelegerd, men vreesde een inval door de Fransen. Daarna zijn de forten gebouwd als basis voor onderzeeers, terwijl ze in de Tweede Wereldoorlog gebruikt werden door luchtafweer om  te trachten Duitse V1 en V2 raketten te onderscheppen.

                                          No Man's Land

In 1963 zijn de forten verkocht aan particulieren. No Man's Land werd omgebouwd tot een luxueus resort, met zwembaden en helicopterhavens en al. In 2004 werd No Man's Land voor zes miljoen pond verkocht aan projectontwikkelaar Pooni uit Birmingham. Je kon het stukje beton van hem huren voor £ 25.000 per dag. Hij had grootse plannen, kreeg toestemming om er een jachthaven aan te bouwen wat hem twee miljoen extra zou gaan kosten.

                                          Pooni bij het voormalige zwembad. (Ernaast een foto van hoe het was.)

Maar hij kreeg grote tegenslag te verwerken. Het water bleek besmet te zijn met de legionella bacterie. Het was dus niet meer mogelijk om gasten te verwelkomen.
Pooni bood het fort te koop aan. Het was een koopje volgens hem: het kostte slechts 4 miljoen.
Maar het lukte niet om het te verkopen en het resultaat was dat het bedrijf van Pooni Lexi Holding failliet ging.
Bewindvoerder KPMG probeerde daarna het fort te verkopen, maar werd hierin tegengewerkt door de heer Pooni. Deze beweerde dat hij persoonlijk eigenaar was en niet Lexi Holding.

                                               Pooni op zijn gebied

Pooni verschanste zich in het fort in maart 2008 en weigerde het te verlaten. Het leidde tot wat rechtszaken die uiteindelijk door Pooni werden verloren en het fort werd in maart 2009 inclusief achterstallig onderhoud verkocht voor £ 910.000.

                                           Hotelkamer in een voormalige geschutskamer

In maart 2012 is het fort gekocht door investeringsmaatschappij Clarenco (ook eigenaar van 2 andere zee-forten). Deze maatschappij wil het fort opknappen en opnieuw als hotel exploiteren.
Tot nu toe is het nog niet mogelijk om een vakantie te boeken.
=================================================


No comments:

Post a Comment