Thursday, 9 May 2013

UKIP (2)

De resultaten van de verkiezingen bleken toch nog verrassend. Dat de Conservatieven zouden verliezen was uiteraard geen verrassing. Wel dat de stemmen massaal naar UKIP gingen: landelijk gezien kreeg de partij 26% van de stemmen.
Labour won wel iets, maar de 5% extra stemmen was niet echt een resultaat om voor op de borst te kloppen.
En de Liberaal-Democraten hielden zich muisstil, ze zijn ongeveer gelijk gebleven in het aantal stemmers dat ze achter zich kregen. De excuus-politiek - de vervelende bezuinigingen worden steevast de Tories aangewreven - blijkt te hebben geholpen.
De Groenen leiden nog steeds een marginaal politiek bestaan. Pikant is dat de partij in de UK een rechts imago heeft.De Conservatieven zijn een beetje in paniek geraakt; grofweg de helft van hun leden in het Lagerhuis is er nu groot voorstander van om een zeer snel een referendum te organiseren over het lidmaatschap van de EU.
Dit om UKIP de wind uit de zeilen te nemen. Of dit een verstandige koers is, is een tweede.
De UKIP-leider Nigel Farage reageerde op een schampere wijze. "Een nieuwe belofte. Die hebben we eerder gehad. Er komt niets van terecht!"
En gaf een kleine waarschuwing: "Denk maar niet dat dit een incident is. Wij zijn geen blaffende hond die je wel even kunt wegjagen. Ga er maar vanuit dat wij een blijvende factor in de Britse politiek zullen blijven."

                                          Nigel Farage

Analytici komen echter tot de conclusie dat de mensen die gekozen hebben voor UKIP voornamelijk proteststemmers zijn. Verder is er nog een groep die voorheen stemde op bedenkelijke groeperingen als the National Front. UKIP is in tegenstelling tot deze groeperingen wel salonfähig.

En Labour?
Er is de vraag gerezen of Ed Milliband wel de geschikte leider is om de partij door deze roerige tijden te sturen. Maar een eventuele vervanger is niet echt in zicht. Er is volgens mij niemand met meer charisma te vinden.
=============================================================

No comments:

Post a Comment