Thursday, 13 October 2011

Van Rossem's Troost

Vandaag lees ik in de krant dat er een soort wedloop tussen Amsterdam en Rotterdam bestaat over wie de Olympische Spelen van 2028 zou mogen organiseren. Erg mooi jaar, 100 jaar na de Spelen van 1928 van Amsterdam. De kans dat de Spelen ├╝berhaupt naar Nederland komen is verwaarloosbaar, maar er schijnen bepaalde politieke en plaatselijke kopstukken zich erg druk over te maken. Ik heb nu niet bepaald de indruk dat het leeft bij de bevolking, maar dat mag uiteraard geen rol spelen.

                                         Olympisch Stadion van Amsterdam in 1928

Voorzover mij bekend waren alleen de Olympische Spelen van Atlanta in 1998 een financieel succes, dus is het aannemelijk dat de bevolking de portemonnee mag opentrekken. Geschatte kosten: bijna 30 miljard Euro. De Nederlandse regering neemt volgens schattingen 2 miljard voor haar rekening.
Vreemd dat je hier naar streeft in een tijd waarin je 18 miljard wil bezuinigen als regering zijnde.

                                                   Olympische Spelen van Londen 2012

De Olympische Spelen van Londen in 2012 zijn wat dat betreft een aardig voorbeeld. Al jaren heeft de bevolking rondom Londen te maken met overlast. Enorme bouwplaatsen, slecht lopend openbaar vervoer wegens een nieuw station en revisie van het spoor. Bij de kandidaatstelling van Londen in 2003 werd uitgegaan van 1,796 miljard pond aan kosten, inmiddels wordt al uitgegaan van een bedrag tussen de 14 en 20 miljard euro.
Er waren burgers die opperden: geef die Spelen aan de Polen, aan Warschau. Het zijn immers toch al Polen die alles bouwen in en rond Londen. En misschien kunnen ze het daar wel goedkoper!
Het kan zijn dat mensen vraagtekens bij de door mij genoemde geschatte kosten plaatsen. Die kan ik gemakkelijk laten intrekken: de kosten van de Spelen in Beijing in 2008 waren 22,5 miljard Euro.

                                         Olympisch Stadion van Beijing 2008

Al met al is het hier ook al een erg vreemd plaatje: de U.K. is met een bezuinigingscampagne bezig van 90 miljard Euro en dan ga je (waarschijnlijk) 20 miljard Euro steken in het avontuur dat Olympische Spelen heet.
Slechts hoteleigenaren en de rest van de horeca in de regio Londen zullen er op gaan verdienen.
Een kaartje kopen is voor de doorsnee Engelsman onmogelijk. De goedkoopste kaartjes zullen zo'n 300 Pond gaan kosten. De Britten zullen het allemaal op televisie mogen bekijken.

                                         Olympische Spelen van Londen 2012

Brood en Spelen, daar zorgden de oude Romeinse bestuurders al voor. Vooral in tijden dat het niet zo goed gaat, met afnemende welvaart en oorlogen die verloren worden, houdt men de bevolking koest met vermaak.
De regering van de U.K. doet dit ook met de Spelen en de Nederlandse regering zou het ook best willen.
Als ik dit allemaal overzie kan ik alleen maar denken aan de verpakking van een verdwenen pijptabak-merk, Van Rossem's Troost. Het plaatje klopt voor mij helemaal. De bevolking kan geen kant op en moet maar genieten van iets dat eigenlijk niet eens goed voor haar is.


We wachten het allemaal in ongeloof af!
=================================================================

1 comment: