Saturday, 12 February 2011

Een nieuwe bliksemafleider?

De onrust in de Noord-Afrikaanse landen doet bijna vergeten dat er ook in West-Europa heftig gedemonstreerd wordt. De niets-ontziende bezuinigingsdrift van de rechtse regeringen die nu bijna overal in het zadel zitten, roepen felle reacties op. De UK geeft voor mij hierbij het voorbeeld.
De studenten zijn laaiend geworden nadat het parlement de wijzigingen in het collegegeld heeft geaccepteerd. Vooral de Lib-Dems van Clegg moeten het hierbij ontgelden. Niet zo verwonderlijk als je in de verkiezingstijd verkondigt dat je dit soort dingen niet zal accepteren en het vervolgens overduidelijk steunt.
De kosten van een jaar studie zijn verdrievoudigd en kunnen dus oplopen tot 9.000 pond.Bij de eerste demonstratie op 10 november 2010 was het de 18 jarige Edward Woollard die de aandacht op zich vestigde. Hij liet een brandblusser vallen vanaf het dak van het hoofdkwartier van de Conservatieve Partij. De rechtse pers (Sky-tv van Rupert Murdoch) was er als de kippen bij en organiseerde zo'n beetje een openbare jachtpartij. Als je de beelden ziet - je kon het gewoon niet ontgaan zoveel is het vertoond - dan bekruipt mij het gevoel dat hij de blusser liet vallen uit puur lijfsbehoud. Hij werd bijna zelf van het dak geduwd door mede-demonstranten en wilde zich aan de reling vastgrijpen. Maar hij is zover gekregen dat hij heeft bekend. Hij is veroordeeld tot 2 jaar en 8 maanden gevangenisstraf.Bij een demonstratie op 9 december 2010 raakte een auto, waarin Prins Charles en zijn vrouw Camilla zaten, verstrikt in het gewoel van de demonstratie. Het was goed duidelijk dat ze er in zaten. De Rolls Royce uit 1977 heeft hele grote ramen. In eerste instantie ontstond er een discussie tussen Prins en demonstranten. Maar de situatie werd allengs grimmiger. De auto kwam maar stapvoets vooruit en sommige demonstranten begonnen te gooien met van alles en nog wat. Van flessen, blikken verf tot prullenbakken. Prins Charles en Camilla kwamen er uiteindelijk toch doorheen. De schade bleef beperkt tot wat deuken in de auto en een raam met een ster. Het stel zelf sprak naderhand erg laconiek over de gebeurtenissen met een aantal bekende popartiesten. Het doel van de rit was namelijk een liefdadigheidsconcert.Er is nu bekend geworden dat de 21-jarige Charlie Gilmore, de (stief-)zoon van David Gilmore (lid van Pink Floyd), ook een prullenbak op de auto heeft gegooid. Hij is inmiddels in staat van beschuldiging gesteld.Het "kwaad" heeft dus opnieuw een gezicht en een naam gekregen. Er zullen waarschijnlijk discussies komen of hij normaal of strenger moet worden gestraft. Wellicht wil men een voorbeeld stellen.
De studenten hebben al verkondigd dat dit allemaal nog maar het begin is...

1 comment:

  1. This narrative seems it has a lot further to travel.....................

    ReplyDelete