Thursday, 18 November 2010

Engelse Zorgsysteem onder vuur

In Groot Brittannië is men altijd erg trots geweest op hun Zorgsysteem, de National Health Service (NHS). Het is redelijk uniek in de westerse wereld.
Het gaat hierbij om een gratis ziekenfonds, waarbij alle burgers zijn aangesloten. Voorzover ik het kan inschatten is er alleen op Cuba een dergelijk systeem te vinden. Het systeem is gebaseerd op de wet op de Nationale Gezondheid van 1946 en is in 1948 ingegaan. Elk deel van het Verenigd Koninkrijk heeft zijn eigen systeem, slechts dat van Engeland wordt kortweg aangeduid als NHS.

Nu en dan worden er eigen bijdragen ingesteld, zoals in 1951. Voor elk recept moest de burger 1 shilling betalen en tevens voor de helft van de kosten van brillen en tandarts. In 1965 werd dit weer afgeschaft, maar in 1968 weer ingesteld.
Tegenwoordig moet de patient zelf zorgen voor pijnbestrijding, maar het principe van de gratis zorg is altijd in stand gebleven en is een trots voor de Britten.
De NHS is wat de AOW voor de Nederlanders is: waag het niet om eraan te komen! Bij een volgende verkiezingsstrijd zal de partij die verantwoordelijk is voor gemorrel aan het systeem genadeloos worden afgestraft.

In tijden van bezuinigingen zul je daarom alleen maar zien dat de kwaliteit van de zorg achteruit gaat. Uiteraard wordt dat ontkend, maar het is onvermijdelijk dat werken met minder mensen en het later vervangen van verouderde apparatuur zal zorgen voor slechtere zorg.
Voor mij is het daarom niet verwonderlijk dat de laatste tijd alarmerende berichten in de kranten verschijnen.
Er zouden honderden, misschien wel duizenden patienten nodeloos zijn overleden door onvoldoende of slechte zorg. Er zijn verder heel veel klachten over een hondse behandeling van patiënten.

Inmiddels heeft Andrew Lansley, de minister van Volksgezondheid, opdracht gegeven voor alweer het vierde onderzoek naar de reden van het niet ingrijpen bij alarmerende cijfers van overlijden in ziekenhuizen die onder de NHS vallen.
Zullen er nu echte maatregelen volgen? Modernisatie, meer personeel? Of gaat Groot Brittanië slechts een zwarte lijst opstellen van ziekenhuizen?
Gaat dit leiden tot een tweedeling van de patiënten? Degeen die het zich kan veroorloven gaat naar een privé kliniek en de minder welgestelde moet naar een NHS-ziekenhuis, met alle risico van dien.

Gezien de keiharde bezuinigingen zou je bijna het ergste vrezen, de uitspraken van Lansley over de problemen wijzen op verbeteringen.
In Groot Brittannië zijn ze erg benieuwd, op zijn zachtst gezegd!

1 comment:

  1. Oeps, en dat wist ik dus weer niet. Vinger aan de pols houden, er kan nog een hoop gedonder komen dus.

    ReplyDelete